Konut Sahibi hakları

Muğla Marmaris Gönenç Emlak Şirketi kat mülkiyet kanunu tesis edilen binalarda konut sahibinin yasal haklarını kullandığını açıkladı. Kat irtifakı kurulu bina tiplerinde ise çok ciddi sorunlar var.

Sıklıkla karşılaşılan sorulardan biri de, bir daire sahibinin bina üzerinde yasal hakkı olup olmadığıdır. Burada yasal haktan bahsederken, aslında bina üzerinde, bina içerisinde yapılacak olan olaylarda, ortak alan müdahalelerinde söz sahibi olup olmamasından bahsediyoruz.

Daire sahibinin binada yasal hakkı bulunur mu?

Şöyle bir durum var. Bina içleri bir depo alanına, daire kapı girişleri  ayakkabılık, yangın merdiven sahanlıkları kullanılmaz hale getiriliyor. Bu tip alışkanlıklar sanki işimize gelen bir takım rahatlıklar gibi gözükse de aslında bir çağdaş ülkede olmaması gereken durumlar. Özellikle apartman içlerine, geçiş yerlerine bisikletler bağlanması da birçok kişi için problem teşkil ediyor. Yani bu korkunç bir görünüm yaratmasının ötesinde, olası bir acil durumda insanları ölüme götürebilecek kadar ciddiyetle ele alınması gereken bir konu.

Hakkınızı Koruyunuz

Ancak bu tarz durumlar şikayetle ve apartman yöneticisiyle önüne geçilemiyorsa o halde belediyeye başvurmak gerekiyor. Tabi işgüzar belediyeler de el alemin kapısının önüne koyduğu dolapla ilgilenmek istemiyor. Ancak, farkında olmadıkları şey bu dolapların ve saire. yangın girişlerini kapadığı gerçeğidir. Yani yangın olursa durum değerlendirilir gibi çağ dışı bir düşünceyle hareket eden bir zihniyetten yardım gelmesi zor.

İşte bu durumda daire sahibi yasal hakkı olarak mahkemeye başvurabilir. Böylesi ufak bir konu için mahkemeler oyalanır mı diyebilirsiniz. Ama iş ailemizin ve çevremizdekilerin hayatı olunca, apartmandakiler ve gerekli merciler duruma el atmayınca başka çare yok. Bahsettiğimiz durum yalnızca apartman içi ile ilgili değil. Apartmanda insan hayatını tehlikeye atacak her hangi durumla ilgili bir ev sahibi mahkemeye başvurup karar aldırabilir. Apartmandakilerin de bu kararı uygulamaları gerekir. Her zaman kibar ve nazik olmak, işi o raddeye gelmeden apartman sakinleriyle konuşup çözmek en önemlisidir. Marmaris satılık daire alırken mülkiyet durumu araştırılmalıdır. Bir daire sahibinin hangi konularda yasal haklarının olup olmadığını da bilmesi gerekir.

Kaynak: Marmaris haber, Marmaris emlak,


Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.